Az Encsi Városi Könyvtár működése

Az Encsi Városi Könyvtár az Encsi Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményének része, a Művelődési Központtal egy épületben található a Rákóczi út 9. szám alatt.

Nyitva tartás:

A könyvtár keddtől szombatig van nyitva, hétköznapokon 8-16 óra között, szombaton 8:30-12 óra között várja a látogatókat. Vasárnap és hétfőn zárva tart.

Könyvtári állomány:

A könyvtár állománya 2019. év végén 37.702 db dokumentum volt, 23.268.475.- Ft értékben. Az állomány fizikai jellemzőjét tekintve 3 csoportra osztható: könyv, időszaki kiadvány (folyóirat, újság) és audiovizuális dokumentum (CD, DVD).

2020-ban 447 db könyvet vásároltunk, 1.093.034.- Ft értékben. Továbbá 30 db könyvet ajándékba kapott a könyvtár. Idén összesen 477 dokumentum került beszerzésre.

Ebben az évben selejtezésre került sor. 3 db törlési jegyzék készült az alábbi csoportok szerint: 1. tartalmilag elavult felnőtt állomány.

  1. fizikailag elhasználódott felnőtt állomány.
  2. fizikailag elhasználódott gyermek állomány.

Közel 800 dokumentumot vezettünk ki a könyvtár állományából.

Szolgáltatások:

A könyvtár szolgáltatásai sokrétűek, igyekszünk minden társadalmi réteg, korosztály érdeklődési körének kívánságát kielégíteni, továbbá a technikai fejlődéssel tartani a lépést. A hozzánk betérő könyvtárhasználónak lehetősége van: könyvet, újságot helyben olvasni, kikölcsönözni, könyvtárközi kölcsönzés lehetőségével élni, számítógépet és internetet használni, valamint nyomtatás, szkennelés is elérhető nálunk. Igény szerint irodalomkutatást végzünk az olvasók által kért témakörökben. Minden hónapban könyvtári órát, vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat tartunk általános és középiskolai osztályok számára, a pedagógusokkal történő előzetes egyeztetés után.

DJP Pont:

Könyvtárunkban DJP Pont is működik, amelynek keretén belül a látogatók használhatják az erre a célra pályázati úton nyert digitális eszközöket, hivatalos ügyeik intézéséhez.